• Verse Lokale Bio Producten
  • Snelle Gekoelde Levering

Hooidammer

Datum: 1-7-2024

Hooidammer – Vol van leven en vol van smaak

Hooidammer is een biologisch kaasmerk dat zich inzet voor een gezonde balans tussen natuur en landbouw. En dat is ook hard nodig, want zowel de biodiversiteit als de absolute aantallen van dieren en planten zijn wereldwijd sterk afgenomen, onder meer door het gebruik van pesticiden, minerale meststoffen en zoetwaterbronnen. Samen met boeren wordt dagelijks gewerkt aan een rijk en levendig boerenlandschap dat de biodiversiteit versterkt. Deze unieke aanpak zorgt ervoor dat natuur en melkveehouderij elkaar ondersteunen, resulterend in rijke, romige melk die terug te proeven is in de heerlijke Goudse kazen.


Regionale samenwerking

Hooidammer is een pionier in het combineren van ecologie en kaasmaken. De oorsprong van het merk ligt in het natuurgebied de Hooidam in Friesland, waar in de jaren 70 werd begonnen met biologische melkveehouderij op de weilanden van natuurorganisatie ‘It Fryske Gea’. Inmiddels zijn er meer veehouders aangesloten, allemaal in het noorden van Nederland waar ook de kaasmakerij zich bevindt. Dankzij deze regionale bundeling van krachten is de samenwerking met BioNoord een mooie logische stap.

Één van de veehouders die melk leveren voor de Hooidammer kazen is familie van Tilburg, ook bij ons bekend van de WaddenMax producten. Met 85 biologische koeien, kruisingen van Holsteins en Groninger Blaarkop, die met trots hun hoorns dragen. De koeien krijgen divers voer, allemaal lokaal en/of zelf geteeld. Er is geen krachtvoer nodig. Meer dan de helft van de zuivel gaat naar de kazen van Hooidammer en de rest wordt door Van Tilburg zelf verwerkt tot zuivelproducten.

Voor kaas- en natuurliefhebbers

Biodiversiteit is essentieel voor Hooidammer. Er wordt voor gezorgd dat de soorten en ecosystemen in en rond de weilanden in volledige diversiteit, vol van leven, kunnen gedijen. Dit gebeurt onder andere door weidevogelbeheer, minder ploegen en maaien, en het inzaaien van bloemstroken. De kazen illustreren de drie belangrijke microbiotopen waarin bepaalde insecten, dieren en planten samenleven: weide, water en akkerrand, waarbij de bodem een cruciale rol speelt.
 

Hooidammer staat voor:

Hooidammer